Black Velvet botten

 
 
Black velvet botten som går att använda till efterrätter, tårtor, rulltårta och annat. 
 
Ingredienser 
 
1,5 dl standardmjölk
0,5 msk vinäger, av valfri sort
75 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 ägg
1 msk kakao
2 msk laktriskpulver
3 msk svart karamellfärg 
2 tsk vaniljsocker
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,75 tsk vinäger, av valfri sort
0,75 tsk bikarbonat
 
Ugn: 175 grader.
 
Gör såhär: 
 
1. Sätt ugnen på 175 grader och fodra din springform, långpanna eller hur du önskar göra och servera din velvet cake. 
 
2. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
 
3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. 
 
4.Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
 
5. I en liten skål blandar du kakao, laktriskpulver, vaniljsocker och karamellfärg. 
 
6. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
 
7. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet.
 
8. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
 
9. I en ny liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (det kommer att bubbla och fräsa lite) Vänd ner detta och rör till en jämn smet.
 
10. Häll upp smeten i din form, använder du långpannan, grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter eller tills att den tagit ihop och fått lite färg. Den ska inte lämnad kladdig, utan mer som en sockerkaka. Använder du springform kan detta ta ca 45-50min.
 
 
 
11. Låt sedan svalna, använd din botten till det som passar dig!
 
Jag gjorde små runda stansade bitar till botten av min nyårs efterrätt. 
En black velvet med citronglass, saltlakritssås och bränd italiensk maräng.