Frukostbröd


Till ca. 10 bröd. 
 
Ingredienser
5 dl fiberhavregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
 dl solroskärnor
2 tsk salt
7 dl vatten eller mjölk
2 msk olja
50 g färsk jäst
8 dl vetemjöl
 
Ugn: 225 grader.
 
Gör såhär:
 
1. Blanda havregryn, rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke. Värm vätskan till 37°C och rör ner den och oljan i mjölblandningen.
 
2. Smula ner jästen, rör om tills jästen är löst.
 
3. Tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
 
4. Lägg ett bakplåtspapper plåt 30x40 cm eller smörj den med matfett.
 
5. Knåda degen lätt i bunken och stjälp upp den på plåten. Strö på lite mjöl och tryck ut degen jämt över hela plåten.
 
6. Skåra till 16 rutor och nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö på havregryn och tryck lätt till så att de fastnar. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
 
7. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
 
 
8. Låt bröden kallna på galler övertäckta med bakduk. Bryt sedan upp i rutor.