Morotskaks-dammsugare


Ingredienser:
 
Dammsugare
Ca 6 dl smulor av morotskaka
150 g smör, rumsvarmt 
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma 
1 tsk ingefära 
2 tsk kanel 
1 msk arrak arom

Granering
600 g marsipan 
200 g choklad

Gör såhär
1. Rör samman det rumsvarma smöret, florsocker, vaniljsocker och kryddorna till en porös smet.

2. Mixa morotskakan till smulorna och blanda ner i bunken med färskosten. Tillsätt lite åt gången, då ser du hur mycket som behövs. Rör tills du känner att smeten känns tjock och stabil. Avsluta med arrak-arom eller annans punch essens. Gillar du och vill ha mer smak tillsätt någon skvätt extra, smaka av. 

Har du en torrare kaka kan det bli att du inte behöver alla smulor, men har du en kladdigare kaka kan mer florsocker behövas. 

3. Ställa in bunken i kylskåpet, ca 1h, ju längre desto bättre, det är viktigt att se så att den stelnar och inte är för mjuk. 

4. Ta ut smeten från kylskåpet och rulla till långa korvar och lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylen igen medan du börjar med marsipanen. 

Garnering
1. Kavla ut marsipanen. Ett bra tips är att använda majsstärkelse när du kavlar och jobbar med marsipan. 

2. Klä rullarna med marsipanen så att de täcker hela rullen. Dela i ca 5 cm långa rullar. Det brukar bli lite pussligt. Antigen klär du dom en och en eller så klär du en lång rulle och sedan skär upp i 5 cm bitar. 

3. Smält chokladen(mörk eller ljus) i vattenbad och doppa båda ändarna på rullarna i chokladen.

4. Lägg rullarna på bakplåtspapper och låt dem stelna.

Klart!