Marängbåtar med jordgubbskolasås och vitchoklad




Marängbåtar 

3-4 äggvitor (100g)
1 dl strösocker 
2 dl florsocker 

Vit chokladmousse:
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad, smält
1 äggula
1 citron, skal

Vitchoklad-frosting
300 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
300 g philadelphia

Jordgubbskolasås
2 dl strösocker 
1,5 dl grädde, rumstempererad 
100 gram smör, rumstempererat 
1 nypa flingsalt
160 g jordgubbar, frysta
2 dl florsocker

Gör såhär:

Pavlova 

1. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. 3 stora äggvitor ska motsvarar 100g, är du osäker på äggens storlek går det bra att kolla på vågen. 

2. Tillsätt lite sockret i taget och vispa till en blank och fast maräng.

3. Sikta ner florsockret lite i taget, vänd ner tills allt är ordentligt blandat.

4. Häll upp i en spritspåse. 

5. Spritsa i valfritt mönster beroende på hur du vill forma din tårta. Jag spritsade som små båtar, 8-9st beroende på hur stora du gör dom. Lämna ett litet utrymme i mitten som en liten "skål" så är du kan fylla båtarna sen. Men båtarna måste ha "golv så att det inte rinner ut..

6. Grädda i 1,5 timme i 100 grader. Stäng sen av ugnen och låt dem stå kvar i minst 1 timme till. Det går bra att göra marängen dagen innan och låta den stå kvar i ugnen. 

Gör medans fyllningarna

Vitchoklad mousse 
1. Smält chokladen i vattenbad, ta av från värmen direkt när chokladen nästan är helt smält.

 2. Vispa grädden, inte för fast, då blir moussen lätt grynig. Riv ner skalet från en citron och rör ner tillsammans med äggulan och den smälta chokladen. Chokladen ska vara fingervarm. Rör försiktigt ihop allt till en slät mousse. 

3. Häll upp moussen i en spritspåse. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme. 

Vitchoklad-frosting 

1. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad. 

2. Vispa smör och florsocker fluffigt. Det tar ett tag då det är mycket florsocker och lite smör. 

3. Tillsätt den smälta chokladen och vispa samman. 

4. Vänd tillsist ner philadelphia och fortsätt vispa tills du har en len och fin frosting.

3. Fyll en spritspåse med frostingen, ställ kallt. 

Jordgubbskolasås
 
1. Häll socker i en tjockbottnad kastrull och värm med ganska hög värme. Ta en kastrull som är ganska stor, så att det inte kokar över. 
 
2. Rör om försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Det tar lite tid men det kan gå snabbt att det bränns.
 
3. När allt socker är smält, ta grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Sätt sedan tillbaka kastrullen. Rör tills allt smör smält. 
 
4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
 
5. Tillsätt saltet och rör till en jämn kolasås. 

6. Mixa tinade jordgubbar med florsocker. Sila först bort jordgubbssaften som blir efter du tinar dom. Mixa till slät.. 

7. Ta en ny kastrull och koka upp jordgubbsmixet.

8. Sänk temperaturen och tillsätt kolasås i kastrullen med jordgubbar. Ta lite åt gången och smaka av, hitta en bra balans mellan kola och jordgubb, tar du för mycket kolasås kommer jordgubbssmakenatt försvinna. 
 
Montering

1. Ta fram marängbåtarna.

2. Börja med att lägga några matskedar med kolasås i botten av båtarna.

3. Spritsa därefter ett blommönster med med en platt tyll. Eller valfritt mönster. Gör detta längst kanten av båtarna.

4. Spritsa sedan ut vitchokladmoussen i mitten av "blomman" så att den aven täcker jordgubbskolasåsen.

5. Jag hade kvar lite mangocurd som jag även gjorde små prickar med.

6. Lägg upp båtarna på ditt serveringsfat eller en på en bricka rekommenderas.

7. Servera gärna med färska jordgubbar eller ät som dom är!