Prinsesstårta

 




 
Ingredienser:
 

3 bottnar:

4 ägg

2 dl socker

1 dl mjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

 

Hallonblåbärmousse:

225 g frysta hallon & blåbär

1 dl florsocker

100 g färskost (Philadelphia)

3 gelatinblad

2 dl vispgrädde

 

Glasskräm med maräng:

1,5/2 dl grädde

2 dl mjölk

1 marsanpåse

Köpte maränger

 

Smörkräm:

230 g mjukt smör

ca10 dl florsocker

3 tsk kokande vatten (beroende på hur lös smörkräm)

 

1 paket färdigkavlad marsipan

3 dl vispgrädde

 

Gör såhär:

Botten:

Kör rumsvarma ägg och socker i bakmaskin med visp eller med elvisp tills det är riktigt pösigt.

Blanda sedan resten av ingredienserna i en skål med en visp. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten tills det precis blandat sig. Rör inte för mycket så luftigheten i smeten försvinner.

Smöra en form på 24cm hela vägen upp till kanterna. Mjöla formen med vanligt vetemjöl och häll sedan ner smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 min. Dela kakan i tre delar då den svalnat eller kallnat helt.



 

Hallonmousse:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp de frysta hallonen och låt koka i 2 min. Passera hallonen genom en sil, dela sedan upp i två delar och låt ena delen stå och svalna.

I den andra delen blandar du ner gelatinbladen medan moset fortfarande är ganska varm, låt sedan svalna.

Blanda den orörda delen av hallonmoset tillsammans med färskosten och florsockret.

Vispa upp grädden.

Blanda sedan ihop båda delarna hallonmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.

 



 Vaniljkräm:

Gör marsansås av mjölk och pulver.

Vispa grädden och blanda i marsansåsen. 

Mosa marängerna antingen i förväg eller direkt i byttan. Blanda om så knappt marängerna syns.



Smörkräm:

Ta fram smöret i god tid så smöret är mjukt. 

Vispa smöret i cirka 10 minuter till fluffigt. Tillsätt florsocker lite i taget. Tillsist vattnet. Mer vatten för lösare konsistens.  



 

NU till monteringen!:

 Skär upp botten i 3 delar.

Första lager: Spritsa hallonmoussen på första lagret



Andra lagret: spritsa glasskråmen och lägg på det sista tårtlagret.

Platsa in och låt tårtan och låt stå i kylen över natten. För att få tårtan att sjunka ihop samt att den saftar till sig. 
 


Spackla sedan tårtan med smörkrämen.

Spritsa sedan på vispad grädde på toppen som ett litet berg för att sedan lägga på marsipanen. Eller om du föredrar utan grädden.

Ställ i kylen tills servering!