Hallonmousse på nötbrowniebotten




Nötbrowniebotten
5 dl socker  
 240 g smör 
4 ägg
0,75 msk kallt kaffe
3,75 dl kakao  
1 tsk salt  
1 tsk bakpulver  
 2 msk vaniljsocker  
200 g mörk choklad  
3 dl mjöl
2 dl nötter (ex. hasselnötter, mandlar)

Hallonmousse
dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
250 g hallon, hela hallon
0,5 dl hallonsaft 
2-3 gelatinblad 

Gör så här:

Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader.  

1. Fodra en springform. 

2. Smält smöret på låg värme & häll i sockret, låt sjuda på svag värme under omrörning i 2-3 minuter tills sockret smält en aning. Ställ åt sidan.  

3. Rör samman ägg, kakao, salt, bakpulver & vaniljsocker. Häll därefter i smör- och sockerblandningen & rör till en jämn smet.

4. Hacka chokladen grovt & blanda ner i smeten.Tillsätt mjölet & rör om.   

5. Häll smeten i en formen och grädda i 20 minuter.

5. Låt kakan svalna helt.

Gör medan hallonmoussen.

Hallonmousse

(Häll upp frysta hallon i en sil så att dom får stå och tina samt att vätskan rinner av! Det går att snabbtina i micron. Spara hallonsaften som kommer från hallonen) 

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka. 

2. Krama ur gelatinbladen och smält dom i en kastrull tillsammans med 0,5 dl av hallonsaften som bildats från hallonen. Rör om tills gelatinet smält samman. 

3. Vispa upp grädden varsamt. 

4. Blanda samman philadelphiaost, florsocker och vaniljpulver. 

5. Häll hallonsaften från kastrullen i tunn stråle i ostmassan under ständig omrörning.

6. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och rör till en tjock smet. 

7. Häll nu moussen tillsammans med hallonen från silen över browniebotten, varva moussen med hallonen. Ställ sedan tillbaka formen för att stelna i kylskåpet. 


Moussen behöver stå i kylskåpet i minst fyra timmar för att kunna sätta. 

Hallon puré:
Alt. om du har till och vill göra en lyxigare variant kan du använda halloncurd. Receptet hittar du HÄR. 

1. För hallonsås så värmer du upp hallon tillsammans med citron och syltsocker i en kastrull. 

2. Koka lätt. 

3. Passera hallonblandingen genom en sil. Låt såsen svalna, gärna i kylskåp tills just innan servering, då du garnera såsen över kakan. 

4. När det är dags att servera kakan häller du lite försiktigt hallonsåsen över kakan och gör ett valfritt mönster.

5. Ta lös springformen och servera på ett fat!