Choklad- och jordgubbsmoussebomber



https://www.lyckasmedmat.se/moerk-choklad/10163-chokladknappar-moerk-choklad-1-kg-callebaut.html

Chokladmousse
50 g Callebaut Mjölkchokladmousse Mix
https://www.lyckasmedmat.se/mjoelkchoklad/12483-callebaut-mjoelkchokladmousse-mix.html
0,5 dl mjölk

Jordgubbsmousse
30 g Bavarois Mix Jordgubb https://www.lyckasmedmat.se/bakning/17165-bavarois-mix-jordgubb-funcakes.html
30 g vatten
125 g vispgrädde

Kristalliserad choklad
1 dl vatten
1 dl socker
100 g chokladknappar, mörk choklad https://www.lyckasmedmat.se/moerk-choklad/10163-chokladknappar-moerk-choklad-1-kg-callebaut.html
2 msk frystorkade jordgubbar https://www.lyckasmedmat.se/frystorkade-baer-och-baerpulver/5950-frystorkade-jordgubbar-lyckas-med-mat.html
1 msk kaffebönor

Garnering
Mirror Glaze, choklad https://www.lyckasmedmat.se/mirror-glaze-glasyr/9296-funcakes-mirror-glaze-choklad.html
Ätbart Bladguld  https://www.lyckasmedmat.se/ata-smaka/6993-sugarflair-bladguld-24-karat.html
Frystorkade jordgubbar https://www.lyckasmedmat.se/frystorkade-baer-och-baerpulver/5950-frystorkade-jordgubbar-lyckas-med-mat.html


Till det här receptet behöver du en silikonform från "Silikomart" med 8 st gropar. Du hittar den här https://www.lyckasmedmat.se/silikonformar/3835-silikomart-silikonform-semisfar-stor.html


Gör såhär:

Chokladmousse

1. Mät upp 50 g chokladmousse pulver och tillsätt 0,5 dl mjölk.

2. Vispa med elvisp på hög hastighet tills moussen tjocknat.

3. Klicka ut chokladmoussen i fyra av silikonformens gropar med hjälp av en sked (försök att se till så att du får mousse i alla skrymslen så att det inte blidas små lufthål, vilket kommer att synas när du sedan vänder ut halvkloten)

4. Använd sedan en patlett för att släta ut moussen så att de får en platt botten.

Du kan låta silikonformen stå framme medan du gör jordgubbsmoussen som du ska fylla de sista fyra hålen med.

Jordgubbsmousse

1. Blanda jordgubbspulvret med ljummet vatten snabbt i micron tills att pulvret löst upp sig.

2. I en bunke, vispa grädde till mjuka toppar.

3. Vänd därefter försiktigt ner jordgubbsblandingen med grädden och rör försiktgt tills allt är jämnt blandat.

4. Gör nu på samma vis som med chokladmoussen. Fyll dom fyra groparna som är tomma och stryk dom släta.

5. Ställ nu försiktigt in silikonformen i frysen och låt gärna stå där över natten eller minst 4h, för att dom ska hinna stelna ordentligt! Därför kan det vara bra att göra dessa i god tid innan serveringstillfället.

Kristalliserad choklad

1. I en kastrull koka socker och vatten på medelvärme tills en siraps liknande konsistens bildas eller når en temperatur på 130 grader.

2. Förbered samtidigt en värmetålig bunke med chokladpellets, frystorkade jordgubbar och hackade kaffebönor. Hacka kaffebönorn så att dom delas försiktigt, dom ska inte hackas till små bitar. Man vill ha lite storlek på dom. Ta gärna en finmaskig sil och försök att inte få med små smulor av bönorna.

3. När sockerlagen nått 130 grader häller du den snabbt ner i den värmetåliga bunken. Vispa därefter på en gång med elvisp så att allt blir en massa. Fortsätt vispa, tillslut kommer chokladen att stelna och "choklad-smulor" bildas. Låt stelna helt.

Montering

1.När moussen fått stelna tar du silikonformen från frysen. Vänd upp och ner på en bricka. Tyck försiktigt ut halvkloten.

2. Para ihop choklad- och jordgubbsmoussen så att de bilar en rund och slät boll.


3. Lägg kloten på en äggkopp eller annat likande där dom kan ligga stabilt utan att ramla ner. Ställ gärna dessa på ett galler med en skål under så att överflödig glaze kan rinna av. Tänk på att moussen kan smälta som de får stå ute förlänge i rumstempratur. Alternativt att du ställer dom kallt igen medan du förbereder glazen.

4. Häll ut chokladglazen i värmetålig skål och micra några sekunder i taget och rör om. Värm försiktig, glazen ska endast bli lite lösare och mer lätthanterlig. Så ta ut i från micron när du känner att den känns lätthanterlig. Jag tillsatte även en lite skvätt vatten för att få en ännu lösare konsistens.

5. Häll nu glazen med snabb stråle över alla fyra mousseklot. Du kan behöva jämna till botten med en slickepott då det är svårt att täcka hela kloten med strålen ovanifrån.

6. Låt därefter stå och droppa tills att överflöd av glaze runnit av. Se till så att inte moussen smälter, du kan ställa dom kallt och låta dom fortsätta droppa av där om du har möjlighet till det.

7. När du är nöjd med chokladtäcket är dom färdiga för servering!

8. Jag la ut kloten på mitten av en desserttallrik och strödde ut kristalliserad choklad på sidorna av kloten.

9. Jag dekorerade hälften av kloten med frystorkade jordgubbar och de andra två med ätbart guldpapper. När du är nöjd så det bara att avnjuta den fantastiskt god efterätt!