Geisharutor


Ingredienser:

Hasselnöttessmör 
250g hasselnötter 
Rapsolja 
2 krm salt 
150 g ljus choklad 

Smörfyllning 

150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
200 g färskost
3 dl florsocker 
2 msk vaniljsocker
1 nypa flingsalt 

Valfria kex (något du har över i skafferiet) 
150 g choklad

Gör såhär:

Hasselnöttessmör

Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram och förbered 150 g smör till nästa moment, så att det hinner mjukna upp

1. Rosta hasselnötterna i ugnen ca. 10-15 min tills skalet släpper lätt. 

2. Gnugga bort allt skal från nötterna (så gott det går) 

3. Mixa nötterna i matberedare eller blender tills nötternas naturliga fetter kommer ut. Kan ta tid. I slutet kan du i jämn stråle tillsätta olja, stanna när du har en fin ganska lös konsistens på nötterna och tillsätt salt. 


4. Smält chokladen försiktigt i Micro eller över vattenbad. Fortsätt i matberedaren och blanda ner chokladen. Ställ åt sidan. 

Smörfyllning 

5. Vispa det rumsvarma smöret med sockret tills det vitnar. 

6. Blanda i övriga ingredienser och rör försiktigt samman. 

7. Återgå till matberedaren och häll i en näve kex och mixa tills allt är "krossat". 

8. Häll över smörblandningen i matberedaren och mixa till en jämn smet. Tycker du konsistensen är för läs kan du tillsätta mer florsocker. 

9. Häll smeten i en avlång form och ställ in i frysen tills kakan stelnat. 

10. Smält choklad och häll över kakan. Ställ in i frysen igen och skrär sedan upp i rutor.