Skånska pepparkakor

 
 
Pepparkakor som är mer lik mackor, tjockare och större som är perfekt att dela på mitten och äta med pålägg. Passar perfekt med bara smör och ost. Jag gjorde en färskostblandning med ädelost! 
 
Ingredienser 
 
1dl ljus sirap
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
40 gram smör
0,5 tsk salt 
1 tsk malen kanel
0.5 tsk mald kryddnejlika
0.5 tsk malen ingefära
0.5 tsk kardemumma 
1 ägg
0,5 dl mjölk 
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl special
 
Ugn: 190 grader. 
 
Gör så här: 
 
1. Koka upp sirap, farinsocker och strösocker. 
2. Tillsätt smöret och låt smälta.
3. Vispa ner det kryddorna i kastrullen och ställ undan för att svalna. 
4. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke och rör ner sirapsblandningen. 
 
5. Låt stå tills det har kallnat, men rör i lite då och då. 
6. I en annan skål, blanda bikarbonat och bakpulver med hälften av mjölet. Rör sedan ner i smeten. 
7. Arbeta in resten av mjölet med hjälp av elvisp eller för hand. Låt degen vila en stund i kylskåpet. 
 
8. Forma degen till små bollar, platta till de lite med handen och grädda i ca 10 minuter på 190 grader. 

9. Ta ut och ät dom gärna varma! Gott med något pålägg, smör, ost eller färskost.