Saffranskladdkaka med lingon och frosting
Ingredienser:
150 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
100 gram mandelmassa, grovriven
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
150 g smält smör
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
100 gram mandelmassa, grovriven
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 dl lingon
1 tsk nystött kardemumma
Vaniljglasyr:
200 g smör
1 dl philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
6 dl florsocker
1 dl philadelphiaost
2 msk vaniljsocker
6 dl florsocker
2 msk lingon
1 msk vatten
Ugn: 180 grader.
Gör såhär:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker poröst
3. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, salt, kardemumma och mandelmassan som du river ner, blanda ihop och häll tillsist ner smöret.
4. Smörj och bröa en springform, häll i smeten och ställ in i ugnen ca 20-22 minuter till kakan har tagit ihop någolunda i mitten.
5. Ta ut kakan och låt stå i rumstemperatur.
Vaniljglasyren:
1. Mixa lingonen och 1 msk vatten med stavmixer.
2. Lägg alla ingredienser i en bunke. Vispa upp till en smidig smet.
2. Spritsa på fyllningen på kladdkakan.