Saltlakritskolasås

 
Något för lakritsälskaren. En len saltlakritssås, perfekt till glass eller annat
 
Ingredienser 

2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2,5 dl grädde, rumstempererad 
1 tsk salt
1 påse turkisk peppar  
 
Gör såhär:
 
1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm med ganska hög värme. Ta en kastrull som är ganska stor, så att det inte kokar över. 
 
2. Rör om försiktigt då och då med en värmetålig slev eller slickepott tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Det tar lite tid men det kan gå snabbt att det bränns.
 
3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Sätt tillbaka sedan tillbaka kastrullen. Rör tills allt smör smält. 
 
4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
 
5. Tillsätt saltet och turkiskpeppar smulet. 
 
6. Ta av från plattan och rör ev i mer grädde om såsen känns för hård. Nu är såsen klar. Vill du äta den varm går funkar det fint att servera den direkt till glass eller annat.
 
7. Vill du spara den till senare tillfälle går det jättebra att förvara i kylskåp i en tät burk.