Fransk chokladtårta i långpanna

 

Botten
150 g smör
100 mörk choklad
2 msk kakao
4 ägg
1. 5 dl strösocker
1 nypa salt
1 ¾ dl vetemjöl

Vaniljkräm
3 äggulor
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
1 vaniljstång (2 tsk vaniljsocker) 
100 g smör

Chokladganache
90 g mörk choklad
¾ dl vispgrädde

Garnering
Karmeliserade apelsinsklal (eller valfri garnering)

Ugn: 175 grader 

Gör såhär:

Botten

Jag dubblade receptet för att göra i långpanna, detta receptet är anpassat efter en springform.

1. Smält smöret i en kastrull och stäng av värmen. Tillsätt kakao och chokladen i bitar. Rör om tills chokladen smält. Låt blandningen svalna något.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt salt, mjöl och chokladblandningen. Rör ihop till en slät smet.

3. Häll smeten i en smord form. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den kallna helt i formen. 

Vaniljsmörkräm

1. Blanda äggulor, grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.

2. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar.

3. Stäng av värmen och tillsätt smöret när smeten tjocknat. Vispa till en jämn smet. Kyl ner krämen i kylskåpet.

Montering

1. Gör du i en springform så delar du chokladbottnen på mitten. Bred ut vaniljsmörkrämen ovanpå de båda bottnarna och lägg dem ovanpå varandra. Ställ kakan i frysen en stund så att krämen stelnar. 

Chokladganache

1. Smält chokladen över vattenbad och blanda den med grädden. Rör ihop allt till en slät smet. Låt den tjockna lite,

2. Häll chokladganachen över tårtan och täck gärna hela om du gör det som en runt tårta. Dekorera på valfritt sätt.

3. Låt stå kall en stund, nästan godare dagen efter!