Tigerkaka med vit och mörkchoklad och glasyr
200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl grädde
Chokladsmeten:
2 msk kakaopulver
2 msk espresso/stark kaffe
Choklad glasyr:
1 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl florsocker
1 dl kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt ut smöret i god tid så det finner bli rumsvarmt.
1.Smörj och bröda en form på ca 1,5 – 2 liter.
2. Vispa smör, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
3. Blanda mjöl, och bakpulver i en skål och sikta ner i smeten tillsammans med grädden. Rör snabbt ihop till en jämn smet.
4. Häll över hälften av smeten i en annan skål och blanda med kakao och stark kaffe.
5. Varva båda smetarna i formen. Jag brukar lägga den ljusa i botten och den mörka ovanpå, sen dra ett par varv med en matkniv för att blanda dem lite lätt.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Känn med en sticka efter 40, den ska komma ut utan smet på stickan. Lägg över lite aluminiumfolie om kakan börjar få för mycket färg.
7. Låt kakan stå vila i formen i 10 minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat och låter de svalna helt.
8. Glasyr: Värm upp mjölken och salten i en kastrull. Tillsätt flosocker och tillsist kakao.