Citron och laktriskbakelser


Ingredienser
Black Velvet botten
Receptet hittar du här
Fyllning - Lakritskolasås
2 dl strösocker
100 g smör, rumstempererat
2,5 dl grädde, rumstempererad
1 tsk salt
1 påse turkisk peppar
2 msk grädde
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
2 krm ättiksprit 12 %
Garnering
Lemon curd, färdig eller gör egen
Gör så här:
Black velvet botten -
1. Följ mitt recept enligt länken ovan.
Kolasås
1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull och värm med ganska hög värme.
2. Rör om försiktigt då och då med en värmetålig slev tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Akta så att den inte bränns. Det tar lite tid men det kan gå snabbt att det bränns.
3. När allt socker är smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning. Sätt tillbaka sedan tillbaka kastrullen innan kolan hinner börja stelna. Rör tills allt smör smält.
4. Tillsätt grädden i en tunn stråle under konstant omrörning.
5. Tillsätt saltet och turkiskpeppar smulet.
6. Ta av från plattan och rör ev i mer grädde om såsen känns för hård. Nu är såsen klar. Låt svalna helt innan du ska montera bakelserna. Men ställ inte in i kylskåp in na montering.
Maräng -
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvitorna till ett skum.
3. Tillsätt socker och ättika och fortsätt vispa tills en fast och blank maräng bildats.
4. Spritsa ut ca 20 låga maränger på en plåt med bakplåtspapper. Lämna ett litet hål i mitten när du spritsar, där lemoncurden sen kommer kika fram.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-60 minuter. Börja håll koll på maränger a efter 45 minuter, dom ska börja få en hård yttre och inte kännas för kladdiga.
6. Ta ut och låt svalna helt. Ta sedan försiktig med en stekspade och lägg upp och låt dom vila på galler.
Motering -
1. Stansa nu ut ringar av velvet botten. Hur stora beroende på hur stora du gjorde dina maränger. Marängen ska passa som ett lock uppe på botten.
2. När du stansat färdigt, lägg ett lager kolasås på bottnarna.

3. Ta sedan marängerna och lemoncurden. Smeta lemoncurden på baksidan av marängen och se till så att en liten klutt curd sticker upp i hålet på marängen. Det går att vara ganska generös med curd om vill och tycker om det. Lägg nu bottensidan av marängen på velvet botten.
4. Färdigt! Eftersom marängerna helst ska ligga tort och svalt så gör marängerna samma dag som dom ska serveras!
