Prinsesstårta med blåbär- och vitchokladmousse

(null)
 

 Ingredienser:

Till 3 bottnar

4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Blåbärsmousse

3 gelatinblad
225 g frysta blåbär
1 dl florsocker
100 g färskost (Philadelphia)
2 dl vispgrädde

Vit chokladmousse

1 gelatinblad
5 dl grädde
200 g vit choklad

Smörkräm

150 g mjukt smör
3 dl florsocker
0,5 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker

Granering

Blå marsipan
1 dl grädde

Gör så här:

Sockerkaksbotten

1. 

 

Blåbärsmousse: 

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka de frysta blåbären i 2 min. Passera blåbären genom en sil, dela sedan upp i två delar skålar. Ställ ena delen åt sidan och låt svalna.

3. Krama ur gleatinbladen och blandar du ner i en av skålarna med varma blåbär så att gelatinet löser upp sig. Låt sedan svalna.

4. Blanda den orörda skålen med blåbärsmoset tillsammans med färskosten och florsockret.

5. Vispa upp grädden.

6. Blanda sedan ihop båda delarna av bläbärsmoset och blanda till sist ner den med den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet.

 
 

Vit chokladmousse:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. 

2. Vispa 4 dl grädde till ett fast skum.

3.  Koka upp den resterande 1 dl grädden.

4. Hacka chokladen och smält den över vattenbad, häll den varma grädden över och rör till en slät smet.

5. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt dem till chokladgrädden.

6. Låt gelatinet smälta och blandningen svalna lite innan du försiktigt vänder ner den vispade grädden.

Monteringen

 1. Skär upp botten i 3 delar. Försök göra mitten delen tunnas (den som kommer vara mellan blåbär- och vitchokladmoussen)

2. Bre ut blåbärskrämen på första lagret och lägg på nästa del.

3. Använd gärna sprits till den vita chokladmoussen för att enklare få den över tårtans andra del.

4. Platsa in och låt tårtan och låt stå i kylen över natten eller i minst 12 timmar.. För att få tårtan att sjunka ihop samt blir den godare då den blir saftigare. 

 

Smörkräm

1. Koka upp 1 dl vatten.

2. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.

3. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.

4. När smörkrämen är färdig tar du fram den kalla fyllda tårtan som stått i minst 12 h.

5. Börja då att "spackla" tårta. Jag tar en klick smörkräm på baksidan av en stekspad och drar den nerifrån kanten och uppåt och hjälper till med spackelspaden på slutet. Upprepa runt hela tårtan och använd spackelspaden till att ta bort överflödig smörkräm på kanten.

6. När du har spacklat hela tårtan kan du ställa tillbaka den i kylskåtet medan du kavlar ut locket.

 

7. Spritsa sedan på vispad grädde på toppen som ett litet berg för att sedan lägga på marsipanen.

8. Piffa gärna marsipanen med något kul mönster eller figurer.

Ställ i kylen tills servering!