Kladdkaka med jordnötskolakräm



Kladdkaka
225 g smör
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
Jordnötskräm
300 g vit choklad
2 dl vispgrädde
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl karamelliserad mjölk
50 g färskost
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 150 grader, fodra en form som är fyrkantig ca 20-20 cm bakplåtspapper. En rund form går lika bra.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smöret och äggen och rör försiktigt ihop. Vispa utan rör bara ihop till en jämn smet, överarbeta inte, avsluta när smeten är jämn.
4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Kanterna ska vara fasta och mitten lite dallrig.
5. Låt kladdkakan svalna helt. Gör gärna kladdkaka dagen innan om du har möjlighet, annars efter ca 5 timmar i kyl har den satt sig och är då som godast!
Jordnötskräm
1. Hacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig bunke.
2. Koka försiktigt upp alla de övriga ingredienser förut färskost i en kastrull.
3. Häll den varma gräddblandningen över den vita chokladen och rör snabbt tills all choklad smält.
4. Rör i färskosten.
5. Sätt bunken I kylskåp och låt svalna helt. Detta tar ca 2h.
Montering.
1. Vispa jordnötskräm en med elvisp. När krämen blivit mjuk och luftig lägger du krämen i en spritspåse.
2. Skär kladdkaka i fyrkantiga bitar eller låt den vara om du bakade i springform.
3. Spritsa krämen ovanpå kladdkakan.
4. Dekorera ev. med jordnötssmul, jordnötter och hackad choklad.
5. Server och njut! Passar bra till glass.