Hasselnötsgrottor




Grottor
150 g rumsvarmt smör (225 för EJ glutenfri) 
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,75 tsk bakpulver 
50 g marsanpulver (för kallrörd vaniljsås) 
2,5 dl glutenfri mjölmix (3 dl vetemjöl för EJ glutenfri) 
1 nypa salt 

Fyllning 
350 g hasselnötskräm(finns att köpa alt. Nutella funkar också) 

Hasselnötstosca
150 g hasselnötter, hackade och rostade
40 g smör
0,5 dl socker
1 msk sirap
1 msk vetemjöl
1 msk vispgrädde
Flingsalt 

Gör såhär

Grottor 

1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ ut ca 12 muffinsformar/ silikonformar på en ugnsplåt. 

2. Vispa samman smör och socker. 

3. Vispa ner resterande ingredienserna och vispa tills allt kombineras. 

4. Dela degen i ca 12 lika stora bitar och rulla till bollar, jag vägde mina en för en så att de blev jämna. Vikten var då 40 g/ "degboll". 

5. Lägg bollarna i formarna. 

6. Gör en grop i mitten på varje klicka ner eller spritsa krämen i varje grop. 

7. Grädda kakorna mitt av ugnen i 15 minuter.

Gör medan toscan och ta ut grottorna när dom är klara. 

Tosca

1. Lägg alla ingredienser förutom hasselnötterna i en kastrull och koka upp.

2. Hacka hasselnötterna och rosta snabbt I en stekpanna. Tillsätt därefter hasselnötterna och salt i kastrullen och koka snabbt samman.  

3. Klicka nu försiktigt ut toscan längst kanterna runt om grottorna, mitten ska ej vara täckt med tosca. Där ska vi senare toppa med mer kräm (grottorna måste inte ha svalnat vid detta moment).

4. Ställ in grottorna ytterligare ca 5 min eller tills toscan börjar bubbla fått en fin gyllene färg.

5. Ta ut och klicka/spritsa nu lite extra kräm i mitten så att sen smälter samman med kakan och ser fin och slät ut. Du kan ta en liten sked och förska röra runt lite så att sedan stelnar snyggt. 

6. Låt ny svalna helt innan servering!