Mandeltosca-rutor





Mördeg
5 dl vetemjöl 
200 g smör, rumsvarmt 
1 ½ dl strösocker 

Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker 
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker 
2 ägg  

Mandeltosca 
200 g mandelspån
80 g smör
1 dl socker 
0,5 dl sirap 
2 msk vetemjöl 
2 msk vispgrädde
0,5 tsk kardemumma, ny mortlad

Gör såhär 

Mördeg: 

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Rör ihop alla ingredienserna till en deg. Ställ degen i kylen i 30 min. 

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, min form är ca 23x23 cm. Tryck degen upp mot kanterna.

Mandelfyllning

1. Vispa ihop alla ingredienser förutom äggen. Tillsätt äggen och fortsätt vispa till en slät massa.

4. Bred ut fyllningen ovan mördegen. Det kan eventuellt bli lite fyllning över. Eftersom du vill ha tosca över fyllningen så får det inte bli för mycket fyllning så att toscan inte hamnar ovan kanterna.. 

5. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min. 

Tosca

1. Lägg alla ingredienser förutom mandelspån i en kastrull och koka upp.

2. Tillsätt mandeln och kardemumman och koka snabbt samman. Rör inte för mycket så att madelnspånen går sönder. 

3. Klicka nu försiktigt ut toscan över den gräddade kakan.

4. Ställ in formen ytterligare några minuter tills toscan fått en fin gyllene färg. 

5. Ta ut kakan och låt den kallna helt i formen innan du skär upp den. 

6. Skär sedan kaka i jämna fina bitar och servera!