Mördegskakor med baileyskräm



Mördeg
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
0,5 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker 
1 krm salt 
1 ägg
0.5 msk kallt vatten

Fyllning 
Karmeliserade mjök 
Flingsalt 

Baileyskräm 
300 g vit 
0,75 dl vispgrädde
0,75 dl Bailey 
1 msk espresso/stark kaffe
1 dl karamelliserad mjölk
15 g smör, rumsvarmt
50 g färskost 

Gör såhär:

Mördegsbotten
 1. Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker till en deg.

2. Tillsätt vattnet och ägg och jobba snabbt ihop till en deg.

3. Var noga med att inte knåda och överarbeta mördegen.

4. Plasta in degen och lägg den i kylen i ca 30 minuter innan du börjar jobba med den.

5. Tryck ut mördegen i formar eller som jag gjorde i en mini-muffinsform och grädda dom i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter på 180 grader.

6. Ta ut ur ugen och låt svalna helt. 

7. Klicka en klick karmeliseradmjölk eller annan kolasås typ i mitten av mördegen och smula över lite flingsalt. 

Baileyskräm 
1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde, baylies, kaffet och karamelliserad mjölk. 

3. Häll den varma gräddblandningen över chokladen och rör snabbt tills all choklad smält. 

4. Rör i det rumsvarma smöret och färskosten. 

5. Lägg över krämen i en spritspåse. 

6. Sprits på krämen ovan på karamellen på mördegsbotten. 
 
7. Garnera med lite kolaströssel eller annat. 


Klart!