Havrekladdkaka med kaffe

En rik kladdkaka som kanske passar den vuxnas smaklökar bättre! Kraftig smak av mörkchoklad och kaffe men ändå en söt botten med havre! Passar både till vardags och fest! 

Ingredienser

Kladdkaka:

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 dl havregryn
1 dl kokosflingor 
2 dl vetemjöl
1 msk espresso, kall
100 g vit choklad

Fudgeglasyr:

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad, 70%
1 nypa flingsalt
2-3 msk snabbkaffe
100 g smör

Ugn: 200 grader. 

Gör så här:

Kladdkaka-

1. Finhacka den vita chokladen. 

2. Smält smöret. 

3. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i socker och ett ägg i taget. 

4. Blanda vaniljsocker, salt, mjöl, kokos och havregryn i en bunke. Rör sedan ner smör och sockerblandningen kastrullen i bunken och blanda till en jämn smet. 

5. Rör till sist ner chokladen och vaniljfudgen.

6. Häll meten i en form 20x30 eller en springform och du hellre vill det. Du kan smöra och bröa formen med havregryn eller kokos, som kommer passa bra till kakan. 

7. Grädda kakan mitt i ugnen i 18-20 minuter. Låt kakan kallna helt. 

Fudgetäckte - 

1. Hacka chokladen grovt.

2. Koka upp grädde, socker, sirap och choklad. 

3. Låt koka under omrörning ca 7-10 min. Ta av från värmen och rör ner tärnat smör och kaffepulver. Rör fudgen slät och låt svalna en aning. 

4. Häll sedan chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat, tar ca 1 timme.

5. Där efter kan du skära upp i rutor, servera med grädde eller bara som dom är! Den här kakan går jättebra att spara, till och med godare dagen efter så du kan hellre baka den dagen innan servering lika gärna. 

 
Klart!