Havrekaka med jordnötter och nougat


Goda havrerutor med jordnötter och nougat uppe på. Ett enkelt fika!
Ingredienser:
200 g jordnötssmör
100 g smör
9 dl havregryn
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk vetemjöl
0,5 dl ljus sirap
2 msk honung
1 dl jordnötter
Topping:
5 st dubbelnougat
Ugn: 180 grader.
Gör såhär:
1. Förbered en form som är ca 20x20.
2. Smält smöret, värm försiktigt.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Mixa allt lite lätt, så att havregrynen går sönder lite, men inte till ett mjöl.
4. Tillsätt det smälta smöret, jordnötsmöret, jordnötterna, honungen och sirap och rör till en jämn smet. Elvisp går bra att använda.
5. Knåda sedan ihop smeten med fingrarna, degen ska vara tror. Men känns det för torr och faller isär så kan du blöta händerna lite medan du trycker ut kakan jämt i formen.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader i ca 15 minuter.
7. Hacka medans upp 4 av 5 dubbelnougat i små kuber.
8. När kakan kommer ut i ugnen strö då över nougaten över och låt smälta. Dra runt nougaten med slickepott tills allt smält.
9. Låt sedan kakan svalna helt innan du skär upp i rutor.
