Mangotårta
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Mangofyllning
3 gelatinblad
1,5 dl grädde
400 g färskost
1, 5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 dl mangopure (500g mango + 2 dl florsocker)
Mangocurd
3 dl mangopuré
1 dl socker
3 äggulor
50 g smör, rumsvarmt
1 msk maizena
1,5 tsk vaniljsocker
Smörkräm
\n500 g smör, rumsvarmt
\n400 g florsocker
\nca 0,5 dl kokhett vatten
\n1 msk vaniljsocker
Dekor
\n1- 2 dl mangocurd
1 dl grädde
Jordgubbar
Mango
Gör så här:
Tårtbotten:
\n1. Sätta ugnen på 175° grader och klä en springform är 18 cm med bakplåtspapper. Det går bra med en större springform också, jag använda 18 cm för att få en högre tårta.
\n2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt ca 5 minuter.
\n3. Blanda torra ingredienserna i en egen bunke sila och vänd ner i äggvispet. Rör försiktigt till en klumpfri smet.
\n4. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.
\n5. Tag ut och låt svalna innan du börja skära i den.
\nFyllning:
\n1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är mjuka.
2. Mixa det avrunna mangobitarna till en pure tillsammans med florsocker.
3. Krama ur gelatinbladen och smält dom i en kastrull tillsammans med 0,5 dl av den mixade mangopurén. Rör om tills gelatinet smält samman.
4. Vispa grädden försiktigt, du får inte vispa för hårt.
5. Blanda samman färskosten, florsocker, vaniljsocker och hälften av mangopurén.
6. Häll mangopuré från kastrullen i tunn stråle i ostmassan under ständig omrörning. (Fortsätt spara mangopuré till mangocurden)
7. Vänd sist försiktigt ner grädden lite i taget.
8. Häll över mangoblandningen i en stor spritspåse och förslut och ställ i kylskåpet.
Mangocurd
1. Använd mangopurén som blev kvar från mango fyllningen det är ca 3 dl. Värm den tillsammans med socker och vaniljsocker. Koka upp. Ta kastrullen från plattan.
2. Ta tre äggulorna och vispa dom först lätt så att dom går sönder lite och vispa sedan hastigt ner dom med en tunn stråle i kastrullen.
3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt sjuda.
4. Blanda ut maizena med lite vatten och rör ner i kastrullen. Fortsätt sjuda tills curden tjocknar. Det tar några minuter, men det får inte koka!
5. Ta nu kastrullen från plattan och rör den det rumsvarma smöret, skär gärna upp smöret i tärningar innan. Låt svalna.
Smörkräm
1. Ta gärna fram smöret så fort som möjligt när du startar baket så att det hinner bli riktigt mjukt.
2. Vispa smöret i låg hastighet i några minuter. Vispa med elvisp eller i en bakmaskin.
3. Häll sedan i florsockret lite i taget.
4. När allt florsocker är i kan du börja vispa i hög hastighet. ca 4-5 minuter..
5. Smörkämen är färdig när den blir len och färgen blir ljusare. Avsluta med vaniljsocker.
6. Lägg över i en spritspåse.
Motering
1. Skär ut tre Tårtbotten är från tårtbotten. Lägg den tjockaste botten på ett tårtfat eller ditt uppläggningsfat.Klart att servera!
Tips, gör gärna alla moment förutom dekoreringen dagen innan, då hinner tårtan sätta sig lite och blir därav lite saftigare. Dekorera då just innan servering.