Fransk vit chokladtårta

Ingredienser
Vit chokladbotten
330g vit choklad
160 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
3 ägg (rumstempererade)
2 tsk salt
1 msk vaniljsocker
Vaniljkräm
3 äggulor
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl strösocker
1 vaniljstång (0,5 tsk vaniljpulver)
100 g smör
2 dl hallon, frysta
Vitchoklad tryffel
1 dl vispgrädde
400 gram vit choklad
1 msk smör, rumsvarmt
Garnering
Torkade hallon
Pistagenötter
Ugn: 165 grader.
Gör såhär :
1. Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en springform 24 cm.
2. Hacka chokladen och smält den och smöret i ett vattenbad.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
4. Vispa upp äggen fluffigt och vispa ner sockret. Rör ner choklad och smörblandningen
5. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda noga.
6. Fördela smeten jämnt i formen, grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Kakan ska inte bara för rinnig hellre mer kompakt.
Vaniljkräm
1. Blanda äggulor, grädde, socker och vanilj i en kastrull.
2. Låt smeten sjuda under ständig omrörning tills den tjocknar..
3. Stäng av värmen och ta kastrullen från värmen. Tillsätt rumsvarmt smör som du skärt upp i små kuber. Rör tills smeten tjocknar.
4. Häll upp hallonen i en skål, om du använder frysta hallon kör dom en stund i micron, sila bort vätskan från hallonen men du behöver inte mosa hallonen utan bara "saften" som bildas när du tinar din. Lägg sedan ner hallonen i krämen och rör jämn.
5. Låt krämen svalna något innan du vänder den över botten i springformen. Häll över krämen och ställ sedan kallt så att vaniljkrämen hinner stelna, innan du häller över chokladtryffeln.
Vitchoklad tryffel
1. Hacka och lägg chokladen i en värmetålig skål eller bunke.
2. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om försiktigt.
3. Tillsätt smöret och rör tills tryffeln är slät.
4. Ta fram kakan och häll tryffeln över kakan dra med en sked eller skicka pott och försk att få en jämn och fin tryffel runt om hela kakan. Du måste släta till kakan innan du ställer den kallt för annars stelnar tryffeln och då går det inte att få till ett slätt mönster.
5. Dekorera sedan kakans topp med hackade pistagenötter, ca 0,5 dl behövdes. Strö därefter torkade hallon ovan på, det går bra med färska hallon också!
6. Kakan kan förvaras i kylskåp till servering!
