Pepparkaksbrownies med lingoncheesecake




Ingredienser

Pepparkaksbrownie 
250 g smör, rumsvarmt 
250 g farinsocker  
4 dl socker
4 ägg 
2 tsk malen kanel
1,5 tsk nystött kardemumma
1,5 tsk malen nejlika
1,5 tsk malen ingefära
4 dl vetemjöl
2 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver
1 nypa salt 
2 msk kaffe, stark kallt 

Lingoncheesecake 
200 g philadelphia
2 dl florsocker 
1 dl lingon, frysta 
1 tsk vaniljsocker 
1,5 dl vispgrädde
1 apelsin, skal

Gör såhär:

Pepparkaksbrownie

1. Vispa samman rumsvarmt smör och socker. Till mjukt och kombinerat. 

2. Tillsätt kryddorna och ägg och vispa samman med smöret. 

3. Häll i kaffet samtidigt som du sikta ner mjöl, vaniljsocker, salt, kakao och bakpulver. Vända försiktigt samman allt till jämn smet. 

4. Bröa en form ca 20x30cm. Häll över smeten och grädda i 150 grader i ca 30 min. Den ska inte komma ut torr men inte för dallrig utan det är en hårfin gräns. Låt svalna helt.

Lingoncheesecake 

1. Ta fram lingonen och låt tina. Det går att snabbtina försiktigt i micro. Sila bort vätskan som kommer från lingonen. 

2. Lägg lingonen i en bunke och rör samman med florsocker och vaniljsocker och rivet apelsinskal. Tillsätt därefter färskosten och vispa samman. Lingonen ska gå sönder. 

3. I en annan bunke vispar du grädden till hårda toppar, men akta så att du inte vispar den till grynig.. 

4. Vänd nu försiktigt ner lite färskostblandning i taget ner i grädden. När du ser att den börjar bli len men tjock i konsistensen är du klar. Det är inte säkert att du behöver all färskostblandning då den inte får bli för lös, då kommer den inte gå att spritsa. Vill du ha mer färg så kan du tillsätta lite rosa eller röd pastafärg. Ställ in lingoncheesecaken i kylskåpet i ca 1h så att den får kallna. 

5. När kakan är helt kall kan du skära den i rutor. Jag fick ut ca 20 st. 

6. När cheesecaken kallnat så spritsar du i valfritt mönster över bitarna. Dekorera gärna med lingon och ev. apelsincest. 

Klar!