Tryffelkaka med mint


Ingredienser

Oreobotten
2 paket oreo 
60g smör, smält

Mintfyllning 
3 dl\tsocker
1 dl\tvatten 
1 msk glykos
8 droppar\tpepparmintolja
1 msk vatten

Tryffel
2 dl vispgrädde
50g smör, rumsvarmt 
300 g mörk choklad
100 g Lindhchoklad - caramel och havssalt 

Dekoration
Kiwi

Gör såhär

Botten 
1. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare, du kan mixa hela kexen även med fyllningen i. 

2. Smält smöret blanda ihop med kexsmulor tills den känns formbar. 

3. Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Tryck ut kexmassan i valfri figur jag gjorde min avlång men det går lika bra att göra den fyrkantig. Kakan behöver inga kanter, utan ska bara vara platt därför behövt du ingen form. 

Låt botten vila medan du gör mintfyllningen. 

Mintfyllning
1. Blanda vatten, socker och glykos i en kastrull och koka upp. Tillsätt krossade turkiskpeppar, jag brukar mortla mina. Koka under lock på medelvärme, tills du kommer upp till 117-118 grader. Sockerlagen skall kokas till mjukt kul prov. 

2. Tillsätt pepparmyntsolja och häll över smeten i en värmetålig skål eller plåtbunke. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig. Låt stå ca 10 minuter. 

3. Tillsätt 2 msk vatten i skålen och arbeta massan slät men ganska fast smet med en gaffel. Ställ skålen över ett vattenbad på spisen och låt massan smälta till mjuk.

4. Ta skålen från plattan och häll den över kexbotten. Man behöver vara ganska snabb med att hälla ut och dra ut mot kanterna då den har en tendens att stelna fort. 

5. Låt kakan stå medan du gör chokladtryffeln.

Tryffel 
1. Hacka chokladen smått. Det går bra att byta ut lindht-chokladen mot vanlig mörk choklad, jag tycker bara den ger en god salt och karamellsmak. 

2. Värm grädden utan att koka, häll den över chokladen. 

3. När chokladen smält samman med grädden tillsätter du det rumsvarma smöret och rör till en jämn chokladsmet. 

4. Bred över tryffeln direkt över mintfyllningen medans den fortfarande är lite ljummen. 

5. Jag dekorerade men kaka med ett kiwi pussel, men det går att dekorera med vad som helst eller bara äta den som den är! 

Klart!