Påsk-Pavlova

Pavlova
4 äggvitor
2½ dl strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
Citronkolafyllning
2 citroner
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker
200 g karmeliseradmjölk
Flingsalt
Ägg-godisafluff
3 dl vispgrädde
60 g godisar
1 msk citronsyra
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader(du kommer senare ändra ugnen till 100 grader)
Maräng
1. Innan du börjar vispa äggvitorna se till att du har en ren bunke, i metall eller glas var även försiktig att inte råka få med äggula.. Vispa äggvitorna till hårt skum, du ska kunna vända bunken upp och ner.
2. Vispa därefter i sockret, lite i taget tills marängsmeten blir styv och blank. Sila ner majsstärkelse och vanilj. Rör tillsist ner vinäger.
2. Klä en plåt med bakplåtspapper. Rita en rundel på papperet, ca 25 cm i diameter. Lägg upp marängsmeten på rundelnskanter och lämna ett ganska stort hålrum i mitten. Ta sedan en slickepott eller spatel och dra kanterna in mot mitten så att det blir ett fint mönster på utsidan av rundeln.
3. Sätt nu ner ugnen på 100 grader och stoppa in blåten i nedre delen av ugnen, grädda ca 1,5 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen kallna i ugnen, det går bra att göra marängen dagen innan och låta marängen stå kvar i ugnen över natten.
Godisfluff
1. Koka upp grädden i en kastrull. Klipp ner godisarna i kastrullen och rör tills dom smält hel. Ta katrullen från värmen och rör ner citronsyran (går att utesluta, men den passar väldigt bra till ägg-godisarna så att den smaken kommer fram lite tydligare.
2. Tillsätt lite gul hushållsfärg om du vill ha grädden mer gul.
3. Lägg grädden i en bunke och täck med plast. Ställ i kylen och låt stå minst 4-5 timmar.
Citronkola
1. Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen blir ca 1 dl juice.
2. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
3. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen i kastrullen tillsammans med smöret.
4. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
5. Rör ner karmeliseradmjölk och låt den kallna helt.
Montering
1. Lägg marängen försiktigt på ditt serveringsfat.
2. Häll eller med skep ös ner citronkolan i marängens mitt. Är marängens mitt lite för hög går det bra att trycka ner marängen lite försiktigt.
3. Ta ut ur fluffet kylskåpet och vispa du upp det på låg hastighet. Grädden måste vara kall så vispa upp den direkt när du tar den från kylskåpet. Känns den för tjock eller för gelatinig går det bra att tillsätta lite ovispad grädda under vispning. Lägg fluffet i en spritspåse.
4. Spritsa fluff längst kanterna på marängen där kolagränser går. Sen täcker du även ett tunt lager över kolan.
5. Garnera med påskägg, godisar eller annat.