Lakritsplopp-paj

Här har du godaste lakritsrecept! En "Lakritsplopp-paj"! Något för alla godis och lakritsälskare. Smulig chokladbotten smakrik laktritskola och ett tjockt lager med choklad!
Botten
13-15 digestivekex
100 g smör
3 msk kakao
Lakritskola
2, 5 dl vispgrädde
1 påse turkiskpeppar
2,5 dl ljus sirap
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
50 g smör
Svart karamellfärg
Topping
400 g mjölkchoklad
3 msk rapsolja
1 påse laktrisplopp
Lakrits strössel
Gör så här
Botten
1. Mixa kexen och kakao till ett fint smul i matberedare. Jag brukar även slänga ner lite vaniljsocker.
2. Smält smöret blanda ihop med kexsmulor tills den känns formbar.
3. Tryck ut kex mässan tätt i avlång pajform, täcker hela insidan av pajformen. Låt stå medan du tillagar kolasåsen
Lakritskola
1. Mortla eller hacka lakritsgodisarna.
2. Värm lakritshacket med grädden i en kastrull.
3. När godisarna smält samman med grädden tillsätter du alla övriga ingredienser förutom smöret och karamellfärgen.
4. Låt blandningen koka upp, rör om och låt småkoka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten. Såsen kommer kännas ganska lös men den tjocknar när den svalnat.
5. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret och karamellfärgen tills du är nöjd med färge än.
6. Låt kolan svalna i rumstemp, inte stelna, häll sedan över kexbotten. Ställ nu in kakan i kylskået så att kakan stelnar.
Garnering
1. Grovhacka mjölkchokladen och smält över ett vattenbad. Tillsätt rikligt med rapsolja, annars kommer chokladen bli svår att skära i och spricka.
2. Ta fram kakan från kylskåpet. Läg ut några plopp bitar som du bryter isär över kolalagret, du behöver inte täcka hela kolan utan lägg ut några stycken tills du känner dig nöjd(använd gärna laktriskplopp men hittar du inte det i affären går det bra med vanliga)
2. När chokladen är helt smält häller du den över kolasåsen och ploppen. Toppa chokladen med att strössla ett glest lager med saltlakrits strössel. Gör detta innan chokladen hinner stelna, så de hinner sjunka ner och inte ramla av chokladen.
3. Låt kakan stå i kylskåpet tills servering, låt den bli riktigt kall och stelna ihop. Det går bra att göra kakan dagar innan.


Klart!