Kladdkaks halvklot med kolasnittaröverdrag


Ingredienser
Kladdkaka med risen
115 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt
Kupoler
100 g smör
0,75 dl socker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Tryffel
1 dl vispgrädde
25g smör
200 g choklad
Gör såhär:
Kladdkaka
1. Till detta recept behöver du 2x6st silikonformar med halvklot.
2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
3. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke, vispa inte utan rör bara ihop till en jämn smet med en slickepott, överarbeta inte, avsluta när smeten är jämn.
4. Häll upp kladdkakan i silikonformarna det blir 12 stycken. Fyll bara upp ungefär hälften av halvkloten så att de sen ska passa med "täcket"
5. Grädda nu kladdkakan i mitten av ugnen i ca 13-18 minuter. Sen ska känns rätt fast i kanterna men mjukni mitten.
6. Låt kladdkakan svalna helt. Gärna över natten och gör snittdegen dagen efter för du kommer behöva formarna om du inte har dubbel upplaga av dom, och så är det viktigt att kladdkakan stelnat helt och går enkelt att ta ut. Du kan lägga in dom i frysen också om du vill påskynda processen.
Kupoltäcket
1. Ta ut smöret i tid så att det blir rumsvarmt.
2. Rör samman smör, socker och sirapen.
3. Sikta i mjöl, vaniljsocker och bakpulver, rör degen jämn.
4. Tryck smeten i dina silikonformar. Samma storlek som du använda till kladdkakorna. Tryck ett jämnt lager i formarna, det ska inte vara något över flödigt över kanten. Då blir den degen mer gräddar och bränns lätt.
5. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 14 min.
6. Degen kommer sjunk ner en aning, när du tar ut silikonformarna tar du snabbt en sked eller med fingrarna och trycker upp degen mot kanten.
7. Medan degen fortfarande är varm lägger du i kladdkakshalvorna i/på den varma degen. Har du tur passar kladdkakan i formen. Jag fick skära bort kanterna på kladdkaka. Samt tog jag upp degen efter att jag la ner kladdkakan i den och första ner degen längst med kladdkakan. Så att hela kladdkakans kanter täcks. Det är bara botten på kladdkakan som ska vara framme. Gör samma på alla följande.
8. När du har parat ihop alla kladdkaks halvor med deghalvorna sätter du in silikonformarna en gång till, för att kladdkakn ska smälta in i botten.
9. Grädda ytterligare några minuter tills du ser att kladdkakan börjar smälta samman. Ca 5-10min.
10. Ta ut formarna och låt svalna helt. Den här efterrätten går att förbereda flera dagar i förväg, de håller sig superbra i kylskåp och blir ungt slitage på. Du kan gärna låta dom vara kvar i silikonformarna om möjligt.
Tryffel
1. Hacka chokladen fint.
2. Värm grädden utan att koka, häll den över chokladen.
3. När chokladen smält samman med grädden tillsätter du det rumsvarma smöret och rör till en jämn chokladsmet.
4. Låt svalna något innan du ska spritsa.
5. Tryck ut kladdkakshalvorna med "täcket" och lägg på ett fat.
6. Spritsa en fincirkel runt om toppen på halvkloten.
7. Ta nu och lägg en klick karmeliseradmjölk eller annan kolasås försiktigt i mitten av den spritsade tryffeln. Toppa med flingsalt.

Klart!